Contact Form

Name

Email *

Message *

Sunday, 26 September 2021

MCQs Biodiversity for NEET and Class XII Biology

1.       Bali, Javan, Caspian are

a.       Species of Panthera tigris

b.       Subspecies of Panthera tigris

c.        Genus of Panthera tigris

d.       Subgenus of Panthera tigris

2.       Species diversity increases as one proceeds from:

a.       High altitude to low altitude and high latitude to low latitude

b.       Low altitude to high altitude and high latitude to low latitude

c.        Low altitude to high altitude and low latitude to high latitude

d.       High altitude to low altitude and low latitude to high latitude

3.       Which animal has gone extinct in recent times in India?

a.       Panthera leo

b.       Acinonyx jubatus

c.        Antilope cervicapra

d.       Rhinoceros unicornis

4.       Identify which of the following statements is true (T) or false (F) for genetic diversity and select the correct option:

A.      Genetic diversity is a diversity shown by a single species at a genetic level

B.      It is the total genetic information contained in all individuals of a community

C.      Rauwolfia vomitoria shows the variation in the term of concentration of active chemical reserpine

D.      India has more than 50,000 genetically different strains of mango

a.       (A-T), (B-T), (C-F), (D-F)

b.       (A-T), (B-F), (C-T), (D-F)

c.        (A-F), (B-F), (C-T), (D-T)

d.       (A-F), (B-F), (C-F), (D-T)

5.       Which one of the following shows maximum genetic diversity in India?

a.       Groundnut

b.       Rice

c.        Maize

d.       Mango

6.       What percentage of global biodiversity is shared by India?

a.       8.1%

b.       2.4%

c.        12%

d.       10%

7.       One of the most important functions of botanical gardens is that

a.       They provide a beautiful area of recreation

b.       One can observe tropical plants there

c.        They allow ex-situ conservation of germ plasm

d.       They provide the natural habitat for wildlife

8.       A table of species diversity in different areas is given here:

 

A

B

C

D

E

I

5

5

-

-

15

II

12

6

3

2

-

III

5

4

4

5

6

IV

12

7

3

2

4

No. of individuals

              Which area is seemingly more diverse?

a.       III

b.       IV

c.        II

d.       I

9.       Identify A, B and C in the following diagrammatic representation of global biodiversity showing the proportionate number of species of major taxa of invertebrates

a.       (A- Molluscs), (B- Crustaceans), (C- Other animal groups)

b.       (A- Molluscs), (B- Other animal groups), (C- Crustaceans)

c.        (A- Crustaceans),(B- Molluscs),(C-Other animal group)

d.       (A- Other animal groups), (B- Crustaceans), (C- Molluscs)

10.    Select the odd one out with respect to biodiversity hotspots.

a.       Western Ghats and Sri Lanka

b.       Indo-Burma

c.        Forest of Jaintia and Khasi, Meghalaya

d.       Himalayas



 

Answer key:

 

1.  B

2.  A

3.  B

4.  B

5.  B

6.  A

7.  C

8.  A

9.  B

10.  C

 

No comments:

Post a Comment

APOMIXIS AND POLYEMBRYONY l Sexual Reproduction in Flowering Plants - NCERT Based

  A POMIXIS AND P OLYEMBRYONY   ·          Although seeds, in general are the products of fertilisation, a few flowering plants have e...