Contact Form

Name

Email *

Message *

Wednesday, 1 September 2021

MCQs - Biological Classification l NEET 2021 l NEET 2022 l Biology l Class 11

 

1.       Find the incorrectly matched pair:

a.       Yeast: Saccharmoyces

b.       Neurospora: Drosophila of plant kingdom

c.        Ustilago: Smut causing fungi

d.       Morels and truffles: Edible mushroom

2.       The true nucleus is absent in:

a.    Anabaena

b.    Mucor

c.     Claviceps

d.    Volvox

3.       In lichen, the role of mycobiont is:

a.          Provides food for the alga

b.          Provides protection, anchorage and absorption for the alga.           

c.           Releases oxygen for the alga

d.          Fixes the atmospheric nitrogen for the alga

4.       Which of the following set of bacteria are found to be very useful in genetic engineering experiments?

a.       Nitrosomonas and Klebsiella

b.       Rhizobium and Diplococcus

c.        Nitrobacter and Azotobacter

d.       Escherichia and Agrobacterium

5.       Select the incorrect match pair:

a.       Algal fungi- Albugo

b.       Fungi imperfecti- Colletotrichum

c.        Club fungi- Aspergillus

d.       Sac fungi- Neurospora

6.      6.   Select the incorrectly matched pair:

         a.       Amoeboid protozoan - Have silica shells in marine forms

         b.       Flagellated protozoan - Have infectious spore-like stage

         c.        Ciliated protozoan - Have a gullet that opens to the outside

         d.       Sporozoans - All endoparasite

7.       A class of fungi in which sex organs are absent, but plasmogamy is brought about by the fusion of two vegetative cells is

a.       Phycomycetes

b.       Basidiomycetes

c.        Deuteromycetes

d.       Zygomycetes

8.       Which of the following statements regarding viruses is/are correct?

                           i.            These are cellular, infectious, nucleoprotein particles

                          ii.            They can be grown in a culture medium

                        iii.            Genetic material is either DNA or RNA, but never both

                        iv.            They can be crystallized

a.       (i) and (ii)

b.       (ii) and (iii)

c.        (iii) and (iv)

d.       (i), (ii), (iii) and (iv)

9.       Red oceanic tides can be due to _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

a.       Gracilaria

b.       Gonyaulax

c.        Porphyra

d.       Nostoc

10.     Which is not true for fungi?

a.       They can be saprophytic

b.       They can be multicellular

c.        They can be photosynthetic

d.       They can be anaerobic

 


ANSWER KEY:

1.  D

2.  A

3.  B

4.  D

5.  C

6.  B

7.  B

8.  C

9.  B

10.  C

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment

APOMIXIS AND POLYEMBRYONY l Sexual Reproduction in Flowering Plants - NCERT Based

  A POMIXIS AND P OLYEMBRYONY   ·          Although seeds, in general are the products of fertilisation, a few flowering plants have e...